Döbrentei nap | Tabáni időutazás a Virág Benedek Házban

MIKOR

2023. május 20. 10:00-tól

2023. május 20. 18:00-ig

HOL

Virág Benedek Ház

Virág Benedek, a magyar ódaköltészet első mestere már izgatottan várja vendégeit, a messzi földről érkezőket, hogy körbe vezethesse őket lakóháza környékén. Vendégként egy vásári forgatagba csöppenünk, ahol megismerhetjük a ház híres és dolgos lakóit és még egy péksüteményre is meginvitál minket a házigazda, amit állítólag itt készítenek a legfinomabban, a Duna innenső oldalán.

A Virág Benedek Ház a kerület napján egy nagyon izgalmas programmal készül, szeretné megidézni az 1800-as évekbeli Döbrentei utcát, benne a Virág Benedek Házat, a kor akkori hangulatát, szellemét az Apertúra – A Perpetuum Manufaktúra színészeinek segítségével, akik megszemélyesítik majd a ház és a környék egykori lakóit. Ezen a napon megkóstolhatunk kétféle korabeli főételt, az Aranyszarvas étterem jóvoltából, amely már akkor is létezett ezen a helyen és még egy sokszínű kézműves vásár legszebb portékáit is megtalálhatjuk a hangulatos belső udvarban. Bőrműves, fazekas, pék, kelmefestő, gyöngyszövő, sajt és mézeskalács készítő és még sok érdekes mesterség lesz a vásárban.

A Perpetuum Manufaktúra (A-PER-TÚRA) egy olyan színházi alkotóközösséget jelöl, amelynek tagjai a színházon túl több, különböző művészeti és társadalmi projekt égisze alatt kíváncsisággal és nyitottsággal igyekeznek tágítani a közönséggel – a közösség tagjaival – való találkozás lehetőségeit.

A Virág Benedek Ház kézműves vásárba a belépés ingyenes.

A boltíves terem ezúttal újra fogadó lesz, ahol kétféle menüből: A – Szerzetesek pörköltje tarhonyával és B: Királyi csirkecomb tepsis burgonyával, desszert: Kuruc batyu) lehet választani, a választott menü ára: 6 500Ft/fő

Az ebéd 11:00-15:00 között valósul meg, a Tixa rendszerén vásárolt idősávba (1 óra).

Az Apertúra – A Perpetuum Manufaktúra előadására a belépő 1 500Ft, mely tartalmaz egy péksüteményt is. I kerületi lakosoknak, nyugdíjasoknak 1000Ft. Az előadás két időpontban indul: 10:00 és 14:00.

Jegyeket a Tixa rendszerén lehet megvenni, a helyszínen csak a szabad helyek függvényében tudunk vendégeket fogadni a fizetős programokra.

A programot rossz idő esetén is megtartjuk, ebben az esetben a benti termekben.

Munkánkat Saly Noémi történész segítette.
A projekt a Budapest 150 emlékév részeként, a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Művelődési Központ anyagi támogatásával valósul meg.


Facebook esemény: Döbrentei nap – Tabáni időutazás a Virág Benedek Házban