Diwali – A fény ünnepe

MIKOR

2023. november 16. 19:00-tól

2023. november 16. 20:30-ig

HOL

Márai Sándor Művelődési Ház

A Diwali az egyik legnépszerűbb ünnep Indiában, családi, baráti látogatásokkal, zenével, tánccal teszik emlékezetessé. Az ünnep az év sötét felének kezdetét jelöli, amikor fények gyújtásával őrzik a Nap erejét, a tudat tisztaságát, a szellem fényességét.

Baktai Ádám előadása a Diwali ünnepről

Táncbemutatók:

A Bharatanatyam az egyik legnagyobb becsben tartott indiai klasszikus tánc. E táncforma két fő alkotó eleme – a nritta – avagy tiszta tánc, melyet a nyak és a szem finom mozgását ellenpontozó erőteljes lépések, hajlások és virtuóz, eleven lábmunka jellemez, illetve – az abhinaya – amely arcjáték és kézmozdulatok speciális gesztusnyelve az érzelmek kifejezésére.

A Kala Samarpana – Bharatanatyam művészeti iskola Budapesten, mint a Nemzetközi Tánc Tanács tagja (CID UNESCO) nemzetközi tanúsítványt ad a tánctanulásban. Az alapító Bittner Meenakshi Dóra, Bharatanatyam táncművész Magyarországról indulva a dél-indiai Chennai-ban tanult, és tartotta meg vizsgaelőadását. Mestere Jayanthi Subramaniam, a Kala Darsana művészeti iskola alapítója és a budapesti Kala Samarpana iskola névadója. Ennek a láncolatnak táncosai tartanak tradicionális bemutatót.

Bittner Meenakshi Dóra és Fülöp Csaba József – Bharatanatyam Flamenco fúzió

Bár az egyik műfaj Dél-Indiából a másik Andalúziából ered, a két stílus érzelmi telítettsége, és ritmikai hasonlóságai közös előadásra ihlették a táncművészeket.

Radikha Shetty (IND) – Bharatanatyam

Radhika Shetty Bharatanatyam táncművész Indiából érkezett. Radhika klasszikus indiai tánc tanulmányait gyermekkorában kezdte. Vidushi Sharadamani Shekkar révén ismerte meg a Bharatanatyam táncformát a Sanathana Natyalaya (Mangalore) tánciskola keretei között. Magával ragadó előadásain kívül, saját tánciskolájában nem csak a fiatal tehetségek oktatásával foglalkozik, hanem már évek óta rendez táncfesztiválokat és workshopokat ennek az ősi táncformának a propagálása céljából. Az elmúlt 10 év során majd 40 eseményt szervezett meg dél-Indiában, ezen a téren végzett munkájáért 2022-ben megkapta a Samskara Bharati Kala Puraskara díjat. Tánctehetségét többek között a legjobb táncosnak járó díjjal honorálták 2018-ban Chennaiban.

Belépő: 2000 Ft

Kedvezményes jegyár: 1500 Ft

Jegyek az alábbi linken érhetőek el: https://tixa.hu/diwali-a-feny-unnepe

Időpont: november 16. csütörtök 19:00

Helyszín: MáraiKult (1013 Budapest, Krisztina tér 1.)

Rendezvényünkön kép- és hangfelvétel készülhet, melyet weboldalunkon és közösségi média felületeinken is felhasználhatunk!


Facebook esemény: Diwali – a fény ünnepe