Zsille Gábor

Budavári Tóth Árpád Műfordítói Díj (2015)

 

A Budavári Önkormányzat Képviselő-testülete 2011-ben alapította a Budavári Tóth Árpád Műfordítói Díjat. A Képviselő-testület 3/2006. (II.16.) Kt. rendelete alapján a díj azoknak a műfordítóknak adományozható, akik a díj átadását megelőző két esztendőben műfordítói tevékenységükkel gazdagították a magyar kultúrát, vagy hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar kultúrát nemzetközi szinten is megismerjék. Minden esztendőben egy díj adományozható. 

Zsille Gábor költő, műfordító

Zsille Gábor 1972-ben született Budapesten. 1990-ben érettségizett az Arany János Gimnázium angol tagozatán, majd 1990-1997 között katolikus teológiai tanulmányokat folytatott az Esztergomi Hittudományi Főiskolán, illetve a Szegedi Hittudományi Egyetemen. 1998-1999 folyamán a Magyar P.E.N. Club titkáraként dolgozott. 2000-től négy éven keresztül Krakkóban élt. Jelenleg ismét Budapesten dolgozik, a Magyar Írószövetség választmányi tagja, a Műfordítói Szakosztályának titkára, az Új Ember című katolikus hetilap munkatársa és a Magyar Napló szerkesztője.

Több önálló verseskönyv, illetve két tanulmánykötet szerzője. Versei is arról tanúskodnak, hogy keresztény világlátással, európai összefüggésekben gondolkodik az irodalomról. Műfordítóként angol, de főként lengyel szerzők műveit ismerteti meg a magyar közönséggel. Zsille Gábor fordította le II. János Pál pápa 2003-ban kiadott Római triptichon című verses kötetét és ugyancsak az ő tolmácsolásában ismerhetjük meg Wisława Szymborska Nobel díjas lengyel költőnő verseit, esszéit vagy Adam Zagajewski műveit. Tavaly jelent meg a nemzetközi szinten több rangos irodalmi díjjal is elismert John Guzlowski lengyel születésű amerikai költő A háború harmadik tele: Buchenwald című verseskötetének a fordítása.

Lengyel fordításai és lengyelországi kötődései miatt Zsille Gábor a lengyel kultúra fáradhatatlan népszerűsítője hazánkban. Rendszeresen tart ismeretterjesztő irodalmi előadásokat, amelyeken a lengyel és a magyar irodalmat ismerteti meg a hallgatókkal.

Zsille Gábor költészetét számos elismeréssel díjazták: Országos Petőfi-verspályázat első helye (1998), Tolnai Tollforgatók Köre országos verspályázatának első helyezése (1998), Móricz Zsigmond Ösztöndíj (2006) Bella István-díj (2008), Tokaji Írótábor nagydíj (2013), József Attila-díj (2015).