Sediánszky János

Budavár Díszpolgára (2006)

 

A Budavári Önkormányzat Képviselő-testülete 2006. április 27-i ülésén döntött a díszpolgári cím adományozásáról. Az idei évben a Képviselő-testület úgy döntött, hogy az elismerő címet Sediánszky Jánosnak adományozza.

Az indoklás tartalmazza, hogy Sediánszky János nevét jól ismerik az egész országban. Rádiós és televíziós pályafutása alatt arra törekedett, hogy kulturális és művészeti értékeinket a lehető legszélesebb körben mutassa be; itthon és külföldön híveket szerezzen a magyar irodalomnak. Olyan népszerű rádiós műsorok fűződnek a nevéhez, mint a Jó reggelt, vasárnap!, a Kulturális Magazin vagy a Világvasárnap.

Sokat tett az európai, és ezen belül a francia irodalom magyarországi ismertségének, megbecsülésének növeléséért is. 2003-ben ezért megkapta a Francia Köztársaság idegenforgalmi aranyérmét. Az európai irodalom legismertebb képviselőivel készített interjúi a Jó reggelt, Európa című kötetben jelentek meg. Külföldi utazásairól az Emlék és varázslat című kötetben számolt be. A Magyar Televízióban „Törzsasztal”-t szervezett, amely körül olyan művészek foglaltak helyet, mint Weörös Sándor, Szabó Magda, Pilinszky János, Csete György vagy Makovecz Imre. Jelenleg a Magyar Rádióban szerkeszti és vezeti a közkedvelt „Múzsák kertje” című művészeti műsort. A Budavári Önkormányzat „kulturális követeként” közreműködött a kerület testvérvárosi kapcsolatainak megalapozásában és fejlesztésében, kulturális hagyományaink ápolásában.

Fontos megemlíteni azt is, hogy a Várnegyedben közzétett felhívásra a legtöbb, közel száz ajánlás Sediánszky János személyére érkezett.

A Díszpolgári cím átadására a Városháza aulájában 2006. május 21-én került sor, ünnepi műsor keretében.