Pál István „Szalonna”

Budavár Díszpolgára (2018)

 

Pál István „Szalonna” népzenészt választotta Budavár díszpolgárává 2018-ban a képviselő-testület.

Az elismerést május 21-én, a Kerület Napján dr. Nagy Gábor Tamás polgármester adta át a prímásnak. Az oklevél és a budavári címerrel díszített pecsétgyűrű mellé egy vizsolyi szalonnát, egy címeres serleget és egy pálinka kínáló hegedűt vehetett át az új díszpolgár. A művészt Hafenscher Károly miniszteri biztos, Böszörményi Gergely, a Református Zenei Fesztivál igazgatója és a díszpolgárok nevében Imre Géza párbajtőrvívó méltatta. Az ünnepségen Gera Attila tárogatóművész és Pál István édesapja is zenélt Szalonnával együtt.

A díszpolgári oklevél szövege:

ELŐDEINK DÍCSÉRETES RENDELÉSE, HOGY MINDAZOK, AKIK MUNKÁJUK, ÉLETÜK SORÁN ELŐSEGÍTIK ÉRTÉKEINK MEGŐRZÉSÉT, ÖREGBÍTIK KERÜLETÜNK JÓ HÍRNEVÉT KÜLÖNLEGES MEGBECSÜLÉSBEN RÉSZESÜLJENEK.

 

PÁL ISTVÁN SZALONNA

PRÍMÁS, NÉPZENÉSZ

KÁRPÁRTALJA ZENEI VILÁGÁBÓL INDULVA TEHETSÉGGEL ÉS ELKÖTELEZETTSÉGGEL GYŰJTI ÉS ÉLTETI KÁRPÁT-MEDENCEI NÉPZENEI HAGYOMÁNYAINKAT A KÖZÖSSÉGEKBEN ÉS A SZÍNPADON EGYARÁNT.  ÉVSZÁZADOK MAGYAR KULTÚRÁJÁT, LELKISÉGÉT MEGÚJÍTVA ADJA TOVÁBB, ÉS AZ EGYÜVÉ TARTOZÁS ÉRZÉSÉT HIRDETI A VILÁG MINDEN TÁJÁN. HITELESSÉGE, KÖZÖSSÉGSZERVEZŐ EREJE ÚJABB ÉS ÚJABB RAJONGÓKAT SZEREZ A MAGYAR NÉPZENÉNEK.

 

TEVÉKENYSÉGÉT NAGYRA ÉRTÉKELVE A BUDAVÁRI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE KINYILVÁNÍTOTTA, HOGY PÁL ISTVÁN SZALONNA KIÉRDEMELTE A KERÜLET LEGMAGASABB KITÜNTETÉSÉT ÉS AZ IRÁNTA ÉRZETT NAGYRABECSÜLÉS ÉS TISZTELET BIZONYSÁGÁUL ŐT BUDAVÁR DÍSZPOLGÁRÁVÁ MEGVÁLASZTOTTA.

 

A MAI NAPTÓL

PÁL ISTVÁN SZALONNA

JOGOSULT A

BUDAVÁR DÍSZPOLGÁRA

KITÜNTETŐ CÍM HASZNÁLATÁRA ÉS A BUDAVÁRI CÍMERREL DÍSZÍTETT ARANYGYŰRŰ VISELÉSÉRE.

 

EZEN OKLEVELET A BUDAI VÁR 1849-ES VISSZAVÉTELÉNEK 169. ÉVFORDULÓJÁN, 2018. MÁJUS 21-ÉN ÁLLÍTOTTUK KI ÉS

ALÁÍRÁSUNKKAL HITELESÍTETTÜK.

 

Gratulálunk!