Jezsovics Sarolta <> Kozma Ferencné

Budavári Virág Benedek Díj (2008)

Jezsovics Sarolta tanárnő
Jezsovics Sarolta 1971. augusztus 1-jén lett a Batthyány Lajos Általános Iskola pedagógusa, majd 1973-1989. között a Kosciuszkó Tádé utcai Általános Iskolában tanított.
Azóta az immár szintén I. kerületi székhelyű és 20 éve fennálló Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola elismert és köztiszteletnek örvendő munkatársa. Az iskola alapító tanára. Megalakulásától kezdve önként vállalta, hogy gondozza az iskola ügyeit, ellátja az öt kórus és a különböző együttesek szervezésének minden feladatát. Ma is fáradhatatlanul végzi munkáját. A több évtizedes életpálya, a nevelés iránti elkötelezettség, az odaadó pedagógusi munka méltó elismeréseként részesül a díjban. 

Kozma Ferencné tanárnő
Kozma Ferencné a diploma megszerzése után, 1966 augusztusában kezdett tanítani a Toldy Ferenc Gimnáziumban. Egész tanári pályáját ebben az intézményben töltötte, munkássága teljesen összefonódott a gimnázium elmúlt 40 évével, személyisége a gimnázium arculatának részévé vált.
Tehetséggondozó munkájának eredményét jelzi tanítványai sikere: egyik diákja országos első helyezést ért el az anyanyelvi versenyben, másik diákja az országos középiskolai tanulmányi versenyen olasz nyelvből országos első helyezést ért el. 1982 óta a gimnázium könyvtárosa is. Működésének köszönhetően a könyvtár kulturális központtá vált. Gazdag szakmai pályájának és a kerületben végzett példamutató pedagógusi tevékenységének elismeréseként részesül a díjban.