Bakó Annamária

Budavár Díszpolgára (2003)

 

Tájékoztatjuk, hogy a Budavári Önkormányzat Bakó Annamáriának, a Lítea könyvesbolt vezetőjének adományozta a Budavár Díszpolgára elismerést a kerületért végzett kultúra- és irodalomszervező munkássága elismeréséül.

A Képviselő-testület kitüntetést adományozó döntésének indoklása:
Bakó Annamária, a Lítea Könyvesbolt vezetője évtizedek óta közismerten fáradhatatlanul munkálkodik a könyv és a kultúra terjesztésében. A Várnegyed kulturális életében jeles személyiségek közreműködésével szervezett könyvbemutatói eseményt jelentenek. A könyvbemutatók magukba foglalják a Kárpát-medencei magyar irodalmi műveket is, tevékenységével a magyar kultúra terjesztését, megerősítését szolgálja. A Hilton Szállodával tartós kapcsolatot alakított ki, áldozatos kultúraszervező munkájának köszönhetően sokat tett és tesz a Várnegyed kulturális életének fellendítéséért, a szállodában megforduló külföldi vendégek igényeinek kielégítéséért. A szálloda számos törzsvendége úgy tér vissza, hogy első útja a Lítea Könyvszalon igen színvonalas irodalmi előadásaira vezet.
A fáradhatatlanul vezetett igényes, irodalomszerető olvasókat befogadó könyvesbolt a Várnegyed egyik irodalmi központjává fejlődött. A javaslatot tévők egyöntetű véleménye, hogy Bakó Annamáriának köszönhetően igennel válaszolhatunk arra a kérdésre, hogy „Ment-e a könyvek által a világ elébb?”, mivel munkásságát mély hivatástudat, magas színvonalú kultúraterjesztési tevékenység, közösségteremtő és -formáló erő jellemzi.

Gratulálunk a kerület legmagasabb elismerésében részesülő Bakó Annamáriának, egyben köszönjük mindazok közreműködését, akik javaslataikkal segítették a testületi döntés meghozatalát.