† Zórád Ernő

Budavár Díszpolgára (2000)

 

1911-ben született, 1919-ben költözött Budapestre. Hét évig lakott a Tabánban. Iparművészeti Főiskolát végzett. A Tabán felszámolásakor helyszíni vázlatokat készített, hogy megörökítse az ismert és számára kedves helyeket. 1945 után újságrajzoló lett, különböző újságoknál dolgozott /Magyar Vasárnap, Friss Újság, Kis Újság, Pesti Izé, Szabad Száj/, majd az 1951-ben alapított Pajtás újságnál és a Fülesnél. Művészi alkotómunkájáról – a képregény-rajzoláson túl – a Toldy-illusztráció, a diafilmsorozat, Münchausen báró kalandjai, a Gulliver-sorozat, a Pál utcai fiúk, A császár új ruhája, a Winettou c. füzetalakban megjelent kiadványok tanúskodnak, de Zórád Ernő-illusztrációkkal jelentek meg a Krúdy világa, a Magyar füst, a Mátyás király tréfái, a Kolontos Palkó c. könyvek.
A Tabán egyik leghíresebb képi megörökítője. 1983-ban, a Tabán lebontásának 50. évfordulójára kiállítást rendezett a Tabán-képeiből, vázlatrajzaiből a Derkovits teremben, hatalmas sikert aratott. Ezt követően még öt Tabán-kiállítása volt. A „Tabán-album”, a „Tabán, a háromszáz éves kártyavár” c. könyvei a lebontott városrésznek állítanak emléket. A művész önéletrajzi kötete 1989-ben jelent meg, melyben a Tabán iránti elkötelezettségéről vall. Életmű-kiállításának a Duna Galéria adott otthont.

Zórád Ernő nem a kerület lakója, munkássága azonban fiatal kora óta – a Tabán szerelmeseként – a ma már nem létező Tabánhoz köti. Kerületünk múltjának egy darabját képei, grafikái, vázlatrajzai őrzik.”