† Puskás Ferenc

Budavár Díszpolgára (2000)

 

„Ott a helye a sport legnagyobbjainak arcképcsarnokában – nincs az az elismerés, amelyet ne érdemelne meg” Billy Wright, az 1953-ban vesztes angol csapat kapitánya

Puskás Ferenc a labdarúgásban fogalommá vált, külön fejezetet alkot a magyar futball és az egész magyar sport történetében. Legendás ballába nemcsak minden idők egyik legjobb labdarúgójává, hanem az egyik legismertebb magyarrá is tette.
1927-ben született. 16 esztendősen első osztályú labdarúgóé „Öcsi” balösszekötőként lövései erejével valóságos terror alatt tartotta az ellenfél kapusait. 18 évesen a válogatott tagja. 1950től négy éven át a kapus Grosics, a jobbfedezet Bozsik, és a Kocsis, Hidegkúti, Puskás csatártrió köré szervezett magyar válogatott minden ellenfelét darabokra zúzta. Ő volt a csapatkapitánya az 1952-ben helsinkiben aranyérmes olimpiai csapatnak. 1953-ban a londoni Wembleyben elért elképesztő 6:3-as diadal megtörte Anglia kontinentális ellenfeleivel szembeni veretlenségét. Puskás 84 válogatott mérkőzésen 83 gólt lőtt. 1958-ban a világhírű Real Madrid játékosa lesz. Két évvel később a Glasgow-i BEK döntőn 4 gólt szerez a Real színeiben a Frankfurt ellen és győzelemre vezeti csapatát.

Puskás Öcsi a „száguldó őrnagy” kivételes tehetségével, kitartó munkájával minden idők egyik legnagyobb labdarúgója marad – egyedülálló szimbóluma a „bűvös magyarok”, illetve az aranycsapat néven emlegetett együttesnek, amely az ötvenes évek elején végigverte a világot, és minden idők legtökéletesebb csapatát alkotta. A rendszerváltás után hazatért Magyarországra és kerületünkben a Logodi utcában telepedett meg. „Öcsi bácsi” kedélyével, derűs életszemléletével nyugodtan állítható példaképül a magyar fiatalság számára.”