† Dr. Vígh Béla

Budavár Díszpolgára (2002)

 

Dr. Vigh Béla jogász 1918-ban született, kerületünknek 1947 óta lakója. A Kultúra Külkereskedelmi Vállalatnál, majd nyugdíjazásáig a Külkereskedelmi Kamaránál dolgozott. Több nyelven folyékonyan beszél. Négy gyermeke és hat unokája van.

Közéleti szerepvállalása a rendszerváltozáshoz kötődik: 1990-ben a Vízivárosban az MDF egyéni jelöltjeként önkormányzati képviselői mandátumot nyert, később frakcióvezetővé választották. A polgármesteri szék két hónapos betöltetlensége után 1994 januárjában polgármesterré választották, e funkciónak a választási ciklus végéig közmegelégedéssel eleget tett. Hivatali ideje alatt – és azt követően is – a Carouge-i testvérvárosi kapcsolat ápolásának aktívan közreműködője. A magyar-magyar együttműködésben az erdélyi, marosvásárhelyi kapcsolatok kezdeményezője.
Polgármesteri tisztségének megszűnése óta a kerület közéletében a Népjóléti Bizottság külső tagjaként vesz részt. A kerületi lakóközösséget szenvedélyes lokálpatriótaként elkötelezetten szolgálta, munkáját a lelkiismeretesség és a kötelességtudat jellemezte.”