† Dévény Anna

Budavár Díszpolgára (2013)

 

Dévény Anna gyógytornász, művészi torna-szakedző. Az általa tett és a nevét viselő Alapítvány szakmai vezetője, kollégáival közösen az általa kifejlesztett módszer – Dévény speciális manuális technika-gimnasztika módszer (DSGM) – posztgraduális képzésének kidolgozója.

Születése óta a kerületben él, ma is abban a Váralja utcai házban lakik, amelyet még mérnök édesapja épített. Itt vészelte át szüleivel Budapest ostromát, a bombázások elől az Alagútba menekültek.1954-ben érettségizett, majd gyógytornász-képzésben vett részt, 1957-ben szerezte meg diplomáját. Ezt követően a pesti idegklinikán majd a Tétényi úti kórház neurológiai osztályán dolgozott. Közben elvégezte a Testnevelési Főiskola művészitorna-edzői szakát.Gyógytornászként 1976-ban bízták meg azzal, hogy foglalkozzon súlyos ortopédiai gondokkal, idegrendszeri sérülésekkel küzdő gyermekekkel. A velük való foglalkozás indította el a saját módszerének kidolgozása irányába. Eleinte a művészi torna révén próbálta korrigálni a mozgásszervi betegségeket, majd felfedezte az inak rehabilitációs lehetőségeit.Több mint 35 éve foglalkozik koraszülöttek, sérült gyerekek és felnőttek mozgás rehabilitációjával és – korrekciójával, 16 éve tart speciális tréninget a Magyar Állami Operaház balett együttese számára. Az általa kifejlesztett módszer lényege, hogy a sérült izmokat, inakat speciális manuális technikával regenerálják, oldják az izom-, ín- és kötőszövetrendszer kontraktúráit, másrészt az inak kezelésével stimulálják az agy különböző területeit. Korai kezeléssel gyógyíthatóvá válik a szülési agykárosodások túlnyomó része. A módszer másik eleme a csoportos, zenére történő esztétikus, analitikus gimnasztika, a művészi torna alapjaira ültetve. Dévény Anna a módszerét a gyakorlati tapasztalatokkal folyamatosan fejleszti, ahogy ő szokta mondani, „a szitában csak az marad fenn, ami működik”.

Eredményei önmagukért magukért beszélnek: a magatehetetlen kicsik gyakran már néhány kezelés után megmozdulnak, 100 gyógyíthatatlannak vélt kisgyermek közül 80 egészségesen élhet a kezeléseknek köszönhetően. A gyógyulás feltétele a minél korábban – lehetőleg az első élethetekben – megkezdett kezelés. A terápiás kezelések két helyszínen folynak: a Széll Kálmán téri központban és az Október 6-a utcai tornateremben. Dévény Anna eredményeit ma már orvosi körökben is elismerik. Módszerét posztgraduális képzésen tanítja gyógytornászoknak.

Több évtizedes kimagasló szakmai munkája elismeréseként 2003-ban Batthyány-Strattmann László-díjjal tüntették ki, 2010-ban pedig a Prima Primissima díjat vehette át oktatás és köznevelés kategóriában,

Dévény Anna módszerét külföldön is kamatoztathatta volna. Sokszor hívták amerikai, nyugat-európai egyetemekre tanítani, gyógyítani. Ő azonban itthon maradt. Azt mondja: a hazaszeretet anyagilag nem kifizetődő, de neki világhírnél is többet ér.

 

Dévény Anna személyére több, mint 100 ajánlás érkezett (összesen 113). Ajánlói között olyan személyiségek vannak, mint Kováts Adél Kossuth-díjas színművész, akinek gyermekét Dévény Anna kezelte; a kerület több díszpolgára és Budavárért Emlékéremmel kitüntetett személyisége, így Bakó Annamária, Török Ferenc, Tardy László, Buzinkay Géza, Ponori-Thewrewk Aurél.

Dévény Anna hite, elkötelezettsége és segítő szándéka méltó arra, hogy 2013-ban a Budavári Önkormányzat Díszpolgárává fogadja.