2020. március 15. 17:55

Betegtájékoztató járványügyben

Tisztelt I. kerületi lakók!

Kérjük olvassák el, és osszák meg az I. kerületi Egészségügyi Szolgálat vezetőjének, Dr. Bodroghelyi Lászlónak az összefoglalóját a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos egészségügyi intézkedésekről: 

Tisztelt Pácienseink!

A koronavírus járvány megfékezésére új, egyéni eljárásrendet vezetünk be a rendelőkben. Tudjuk, hogy ez a veszélyhelyzetben kialakított eljárásrend számos kényelmetlenséget, a szokásoktól való gyökeres eltérést jelent. Tekintettel arra, hogy a jelen helyzetben legfontosabb az Önök és az egészségügyi dolgozók védelme, a járvány terjedésének minél hatékonyabb fékezése, kérjük, hogy megértéssel, fegyelmezetten alkalmazkodjanak az új helyzethez. Gondoljanak arra, hogy az egészségügyi személyzet mindenki másnál jobban veszélyeztetett, és a megbetegedésük az Önök ellátását is megnehezíti!

A fertőzések átadásának különösen kedveznek az orvosi várótermek, az ott, zárt helyen történő várakozások.

A rendelőket csak halaszthatatlan esetben keressék fel személyesen! Előzetesen telefonáljanak, hogy az orvos eldönthesse, hogy indokolt-e a személyes megjelenés! A szűrővizsgálatok, nem sürgős kivizsgálások, nem akut, életveszélyes és/vagy viselhetetlen fájdalommal járó panaszok miatti ellátások szünetelnek. Tanácsadás telefonon számos esetben lehetséges, rendszeresen szedett gyógyszereket e-receptre általában fel tudunk írni, a gyógyszerekre adott javaslatok, a jogosítvány a veszélyhelyzet idején nem járnak le, ezek miatt ne jelentkezzenek a rendelőben! Változott a jogszabály, így az e-recepteket hozzátartozó, szomszéd stb. is kiválthatja.
A szakellátásban minden rendelőben közvetlen telefonszám került bevezetésre, kérjük tájékozódjanak a honlapon! (www.budavari-euszolg.hu/rendelok.htm)

Az egészségügyi személyzettel való kontaktus szintén minimalizálásra kerül: a rendelőben tartózkodást a legrövidebbre kell fogni, lehetőleg ne legyen több 3-5 percnél, csupán a legszükségesebb vizsgálatokra, kikérdezésre, terápiás javaslatokra korlátozódik.

Mivel várhatóan nagy lesz a telefonforgalom, kérjük, hogy csak indokolt esetben hívják a rendelőt, és legyenek türelmesek, rövidek, lényegretörőek.

A betegek közötti személyes kontaktus elkerülése céljából rendelőnként, az adottságoknak megfelelően korlátozzuk a váróban való tartózkodást. Sok esetben a rendelő előtt, szabad térben (jön a tavasz!) lehet majd megvalósítani a biztonságosabb várakozást. Itt is tartsanak egymástól legalább 1-2 méter távolságot! Mellőzzék a kézfogást és egyéb testi kontaktussal járó üdvözlést! Integetni, egymásra mosolyogni, beszélgetni 1-2 méter távolságból is lehet! Ezzel kapcsolatban kérjük, tartsák magukat a személyzet utasításaihoz. A váróban, zárt térben, ha többen vannak, tartsanak egymástól legalább 1,5-2 méter távolságot.

Mivel az oktatási intézmények zárva tartanak, a gyermekrendelőkben igazolást nem adnak ki. A védőnők az egészséges gyermekek látogatását szüneteltetik, tanácsadást telefonon kell bonyolítani. Amennyiben mégis szükséges a személyes látogatás vagy tanácsadás, ez előzetes telefonegyeztetés után lehetséges. Tanácsadásra csak 1 szülő hozza a gyermeket!

A fogászati rendelőkben kizárólag sürgősségi ellátást végeznek.

Tisztelt Pácienseink!

Ilyen járványügyi veszélyhelyzet mind Önök, mind a mi számunkra olyan szituáció, melyben még nem volt részünk. Mivel nem nálunk indult ki, elméletben fel lehetett készülni, azonban a gyakorlati megvalósítást mi is most „tanuljuk”. Emiatt – igazodva a járványügyi helyzet, a jogszabályi környezet változásához, illetve a szerzett tapasztalatainkhoz a ellátás rendje változhat. Kérem kísérjék figyelemmel ez irányú információinkat!