2020. május 26. 13:31

A Mi Batyink programsorozat

Indul a MI BATYINK – TERVEZZÜK ÚJRA KÖZÖSEN! programsorozat

A BATTHYÁNY TÉR felújítása, átépítése nem történhet meg az ott élő, dolgozó, naponta arra közlekedő emberek megkérdezése nélkül.

Szeretnénk, ha Ön is hozzájárulna ahhoz, hogy a tér úgy újulhasson meg, hogy szerethetőbb, zöldebb, a lehetőségeket előnyösen megvalósító térré váljon. Legyen végre a MI BATYINK!

Mindezek átgondolásában segítenek építészek, művészek, környezetvédelmi szakemberek.

Az eseménysorozatot felvezető ötletbörzére hívjuk fel az Önök figyelmét most: 

 

ONLINE ÖTLETPÁLYÁZAT

Nyitott ötletpályázatot hirdetünk, ahová várjuk a lakosok és a szakmabeliek javaslatait egyaránt. Több fa, több szemetes, mozgatható utcabútorok, okospad, magasított kilátó, pop-up piac, ivókút, forgalomcsillapítás, csúszda a Dunába? Minden ötletet kíváncsian várunk! Még a lehetetlennek tűnőt is!

Küldje el ötleteit, rajzait, fotómontázsait a civilek@budavar.hu címre 2020. június 15-ig!

A pályázók között 20 darab 10 000 Ft-os növényvásárlásra fordítható zöldutalványt sorsolunk ki a Mi Batyink eseménysorozat záróeseményén, június 27-én szombaton!

 

ESEMÉNYEK A BATTHYÁNY TÉREN

06.18. csütörtök 17h Sétálj velem!  V. Naszályi Márta polgármesterrel

Milyen lenne a MI BATYINK? Jöjjön el, és gondolkodjon közösen egy vezetett séta során

V. Naszályi Márta, a Várnegyed új polgármestere már képviselőként foglalkozott a Batthyány tér felújításával kapcsolatos tervezői folyamat problémáival, azzal, hogy sem az ott lakókat, sem az önkormányzati képviselőket, sem a téren működő vállalkozásokat és intézményeket nem vonták be a tér átalakulásáról való gondolkodásba, így valójában nem világos, hogy kinek is készült a korábbi terv. Meglátása szerint  lényeges, hogy egy köztér átalakulása közösségi tervezéssel kerüljön megalapozásra, ezért indítja el a közös városi sétát a téren. 

https://www.facebook.com/events/2946784902082006/

06.19. péntek 17h Sétálj velem! Képes Gábor költővel, a helyi civil szervezet alapítójával 

Képes Gábor költő egész életében Budán élt, de „még csak” 23 éve a rajongója a Vízivárosnak – azóta számára a Batthyány tér, a „Batyi” a világ közepe. Itt játszódnak versei, több mint tíz éve pedig a környéken is lakik és a Víziváros Facebook-oldal segítségével épít közösséget a városrész híveiből. Idén lett a Vízivárosi Lokálpatrióta Unió elnöke. A csodálatos budai barokk és a vízivárosi modernség egyaránt közel áll a szívéhez. Szeretné megmutatni az ő Batthyány terét, amely egy szeretetreméltó kisváros szíve egy metropolisz centrumában

https://www.facebook.com/events/2946784902082006/?event_time_id=2946784912082005

 

2020.06.20. szombat  10-12 h Gondolkodj velünk a Batthyány téren! 

10 h Batthyány tér KÉK szemmel – séta a Kortárs Építészeti Központ munkatársaival

A Kortárs Építészeti Központ független szakmai intézmény, amely az építészet, az épített környezet és a városfejlődés kérdéseivel foglalkozik. Kulturális programjaik az építészet és a város, városi közösségek működését értelmezik. Erősségük a széles körű részvétel, a komplex elemzés és az innovatív tartalomfejlesztés kombinációja, amelyben összekapcsolódnak a tervező, kutató és kulturális szakterületek.
Az egyik legsikeresebb programjuk a Budapest100, amelyet már tizedik alkalommal rendeznek meg idén. A Budapest100 egy építészeti-kulturális fesztivál, a közösségek és a város ünnepe, egy hétvége, ami közelebb hozza egymáshoz a szomszédokat és a városlakókat és felhívja a figyelmet a körülöttünk lévő építészeti értékekre. 2021-re a Budavári Önkormányzattal közösen a Budapest100 egy különleges változatát tervezzük a Várnegyedben. Szőke Tímea és Klaniczay János, a Budapest100 projektvezetői, a Batthyány tér környékének eldugott építészeti különlegességeiről és a kerületi terveikről beszélnek a séta keretében. 

https://www.facebook.com/events/3119721094756670/

11 h Batthyány tér ZÖLD szemmel – séta az Energiaklub munkatársaival

Az Energiaklub szakmai civil szervezetként közel 30 éve dolgozik a fenntartható energiarendszerek kialakításáért. Több tucatnyi sikeres projektjüket, kapcsolódó kiadványaikat és tanulmányaikat a tudományos igényesség, a közérthetőség és a gyakorlati kérdések szem előtt tartása jellemzi.

Az I. kerület Fenntartható Energia és Klímatervének kidolgozása a legfrissebb projektjeik egyike. A projekt során kiemelt figyelmet fordítanak a lakosság bevonására is, ezzel elősegítve, hogy az energia- és klímaterv a helyiek igényeit és érdekeit is szolgálja a környezettudatos tervezés mentén. Milyen válaszokat adhatunk a felmerülő szén-dioxid kibocsátási és klímaadaptációs kérdésekre, milyen lehetőségeink vannak, ha a közlekedésről, zöldfelületekről, hőhatásokról vagy akár villámárvizekről van szó? Mit tehetünk itt, az első kerületben? A séta során megismerkedhetünk a zöld szempontokat képviselő munkatársakkal, akik ezúttal a Batthyány teret érintő problémákat segítenek újragondolni.

https://www.facebook.com/events/661077654473433/

2020.06.20. szombat 14-18h Játssz velünk a Batthyány téren!

14-16h APOKALIPSZIS TRÉNING – Kooperatív köztér-használati játék felnőtteknek az Átváltozó Egyesülettel 

Az Átváltozó Egyesület játszani tanít – önállóan, szabadon, kötöttségek nélkül képzelődni, ami az autonóm cselekvés alapja.

A szabad képzelődésen alapuló kooperatív, közös játék által arról szerezhetnek a résztvevők tapasztalatokat, hogyan lehet hatással lenni a bennünket körülvevő valóságra.Ezt az ősi és alapvető képességet erősítik egymásban az Apokalipszis tréning résztvevői a játék során. A világvége kapcsán kialakult berögződéseket, félelmeket hívjuk elő, és írjuk át közösen. Talán éppen jókor! A világvége nem válogat! A Batthyány téren sem! Csatlakozhat bárki, mert az apokalipszisben mind benne vagyunk!

https://www.facebook.com/events/2994856140582850/

16h-18h SZÉKRENDEZŐ – workshop Somló Dáviddal 

A köztéri ülőhelyek mennyisége, elrendezése és kialakítása elsőnek talán egyszerű kérdésnek tűnik, de valójában egy komplex várospolitikai elképzelés leképződése, a közterek közösségi használatát alapvetően meghatározó tényező. A workshop során – némi bemelegítés után – egy jó adag összecsukható szék segítségével fogunk vándorolni a Batthyány tér vonzáskörzetében, közösen eljátszva a különféle elrendezési lehetőségekből adódó radikálisan eltérő ülési élményekkel.   

Somló Dávid tér/hang koreográfus a szociális dinamikákra reflektáló térbeli mozgások interakcióira fókuszál. Ezeket az elemeket kombinálva hoz létre közösségi, kontemplatív, hely-specifikus előadásokat és workshopokat. Számos fesztiválon vett részt Európa-szerte, Brazíliában, és Magyarországon a Placcc Fesztivál keretében. Ezúttal a Batthyány téren dolgozhatnak vele az arra vállalkozók. 

https://www.facebook.com/events/565178180859565/

 

2020.06. 26. péntek 17-19h Ön milyen Batthyány teret szeretne?  

Kerekasztal beszélgetések a térhez kapcsolódó intézmények, vállalkozások vezetőivel, a környéken élő szakértőkkel és képviselőkkel.  A beszélgetések szervezője: Molnárka Gábor Viziváros Momentumos képviselője. Moderátora: Schwajda Gergőkommunikációs tanácsadó

 

2020.06.27. szombat 10-18.30  MI BATYINK zárónapja a Batthyány téren

10-17h MILYEN LENNE A MI BATYINK, HA ILYEN LENNE? A PARTIZÁN Architecture vezetésével

A kiállításkészítő workshop az ötletpályázat és a kérdőívek anyagának feldolgozásával, grafikusok, építészek és első kerületiek bevonásával a Partizan Architecture vezetésével. A Partizan Architecture-t Hory Gergely, Major Zoltán és Müllner Péter alapította 2013-ban Budapesten. A csoport gyakorlati és elméleti tevékenysége kiterjed az építészeti és belsőépítészeti téralakításra, bútor- és installációtervezésre, valamint köztéri beavatkozások, térhasználati víziók és kutatások létrehozására.

A név a partizán hadviselés eszközeire utal, melyeknek az építészet területén történő újraértelmezése képezi a csoport téralakítási elveinek bázisát. A partizán építészet gyorsan alkalmazkodik a téri adottságokhoz és felhasználói igényekhez. Arra törekszik, hogy a minél egyszerűbb beavatkozások a lehető legmagasabb minőségi változást tudják generálni. Projektjeik az emberi térhasználat kortárs kihívásaira keresnek újszerű, kísérleti megoldásokat. Nem a tervezői kontrollt akarja kiterjeszteni, hanem különböző helyzetekben próbálja feltárni az ember és környezete közötti folyamatosan változó viszony újabb és újabb rétegeit.  

17.00-17.30 ARTMAN Egyesület – Kerekesszékes utcaszínháza

Az Artman Egyesület oktatási, művészeti és terápiás programokon keresztül sérült és ép emberek számára nyitja meg a fejlődés, önismeret és tánc lehetőségét. Az egyetlen  olyan alkotó közösség hazánkban, ahol fogyatékossággal élő és ép előadók partnerekként hoznak létre kortárs táncszínházi előadásokat vegyes csoportban. Alkotásaikkal a befogadóbb társadalommá váláshoz járulnak hozzá, mert „AKADÁLYMENTESÍTÉSRE A LELKEKBEN IS SZÜKSÉG VAN”. Hosszú távú célkitűzésük a társadalmi egyenlőtlenség és a fogyatékos emberekkel kapcsolatos közgondolkodás megváltoztatása az előadóművészeten keresztül. Ezúttal a Batthyány tér „akadálymentesíthetőségére”, és ezzel az egyenlőtlenségek felszámolásának lehetőségeire hívják fel a figyelmet egy erre a helyszínre tervezett utcaszínházi előadással. 

17.30-18.30 Záró kerekasztal beszélgetés V. Naszályi Mártával és önkormányzati szakértőkkel, a növényutalványok kisorsolása

A Budavári Önkormányzat által kiírt online pályázat és a térre tervezett programok célja, hogy egészen különböző térhasználati módokat és célcsoportokat megszólítva készítse elő a felújítás programját. Jöjjenek el Önök is és hívják meg ismerőseiket is az eseményekre!