2024. január 23. 12:00

Lomtalanítás február 24-én (elszállítás: február 25.)

Kérjük, hogy a háztartásában összegyűlt nagydarabos hulladékot (lomokat) 2024. február 24-én, szombaton 18 óra után helyezze ki a lakóháza előtti, járműveinkkel jól megközelíthető közterületre. A lomok elszállítására kizárólag a kihelyezést követő napon kerül sor.

A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízió munkatársai a törvényi szabályozásnak megfelelően, évente egyszer szállítják el az ingatlanoktól, külön díjazás nélkül a budapesti háztartásokban keletkező nagydarabos lomhulladékot. Az elszállítást az előző évek gyakorlatával megegyező módon, kizárólag a kihelyezést követő napon végzi az FKF.

Lomtalanítás alkalmával kizárólag a háztartásban feleslegessé vált nagydarabos hulladék (pl. elhasználódott bútorok, ágybetétek, szőnyegek) helyezhető ki. Továbbra is tilos a lomnak nem minősülő hulladékféleségek kihelyezése, mint pl. a háztartási (kommunális) hulladék, szelektíven gyűjthető csomagolási hulladék (pl. papír, műanyag, fém, üveg), elektromos és elektronikai hulladék, építési és bontási törmelék (pl. mosdókagyló, fürdőkád, csempe és törmeléke, használt nyílászárók), sitt, föld, síküveg, zöldhulladék, textil (pl. ruhanemű), ipari vagy szolgáltatási tevékenységből származó hulladék. Ugyancsak szigorúan tilos veszélyes hulladék kihelyezése.

Az FKF kéri a lakosokat, hogy:

  • a lomot a lakóházuk előtti, hulladékgyűjtő-járműveikkel jól megközelíthető
    közterületre helyezzék ki;
  • ne a parkoló autók mögé pakoljanak, mert úgy a Társaság járművei nem tudják
    megközelíteni a lomkupacokat (ha lehetséges, a társasházak jelöljenek ki egy-egy
    helyet, ahová a lakók kihelyezhetik a nagydarabos hulladékokat);
  • zöldterületre ne pakoljanak, óvják a környezetet.

A veszélyes hulladék leadására a budapesti szelektív hulladékgyűjtő-udvarok biztosítanak lehetőséget. Ennek a korszerű, környezettudatos megoldásnak számos előnye van a lakosok részére:

  • az egészségünket is veszélyeztető hulladékféleségek egész évben, tetszőleges
    időpontban szabályosan leadhatók;
  • környezettudatos, biztonságos lehetőséget kínálnak a szelektív hulladékgyűjtő-
    udvarok a veszélyes anyagok leadására és tárolására;
  • egyéb – külön gyűjtött – hulladékfélék is leadhatók;
  • a jól megközelíthető, fix átvevőhelyeken szakképzett személyzet áll a lakosok
    rendelkezésére.

A szelektív hulladékgyűjtő-udvarok elérhetőségéről, nyitvatartásáról és az egyes hulladékudvarokban leadható hulladéktípusokról, valamint a leadás feltételeiről kérjük, minden esetben tájékozódjanak a www.fkf.hu weboldalon.

A háztartások, társasházak a kerületi lomtalanítástól eltérő időpontban, külön díjazás ellenében is rendelhetnek lomtalanítást az FKF-től. A szolgáltatást írásban, vagy személyesen a Budapesti Közművek ügyfélszolgálati irodáiban lehet megrendelni. További információk a szolgáltatásról elérhetőek a Társaság honlapján a https://www.fkf.hu/lomtalanitas-budapesten oldalon.

Budapest közterületi rendjének és tisztaságának megőrzése érdekében az FKF arra kéri a lakosságot, hogy tartsák be az itt leírtakat, és csak nagydarabos, nem veszélyes hulladékot helyezzenek ki a közterületre a körzetükre vonatkozó kikészítés napján, 18 óra után! Az utcára kihelyezett lom eltulajdonítása bűncselekménynek minősül. A lomkihelyezés időpontjának és helyszínének betartását, valamint a kihelyezett anyagféleségeket a hatóság ellenőrizheti, a szabálytalan kihelyezést szankcionálhatja, amely hulladékgazdálkodási bírságot vonhat maga után. Az elkövetőkkel szemben az illetékes hatóság jogosult eljárni.

További részleteket az FKF honlapján talál.