Kutyás etikett 2.0

Kerületünkben is egyre több a kutyás helyi lakos, ami azt jelenti, hogy igényeik kielégítése is mind hangsúlyosabb lesz, aminek szerves része a kutya lemozgatása és sétáltatása. Ahhoz, hogy elkerüljük az esetleges konfliktusokat mind a kutyásokkal, mind a “kutyátlanokkal”, fontos, hogy betartsunk pár írott és íratlan szabályt. 

Az alábbi verzió a május 10-ei fórumon (illetve emailben) érkezett résztvevői javaslatok alapján jött létre: külön vettük a jogszabályi kötelezettségeket, illetve a kutyafuttatókra vonatkozó szabályokat. Finomítottunk és volt, ahol pontosítottunk a megfogalmazáson. A hasonló témájú szabályokat egy bekezdésbe tettük, ezeken várhatóan lehet majd még rövidíteni. Benne hagytunk néhány szabályt, amelyet törlésre javasoltatok, de ezeket is újra megvitatjuk! 


Jogszabályi kötelezettségek: 

A jogszabály szerint közterületen kötelező a póráz. Csak az erre kijelölt helyen engedje el a kutyáját póráz nélkül!

 Mindig takarítsa össze a kutyája után az ürülékét! 

Figyeljen oda, hogy kutyája a dolgát olyan helyen végezze, ahol az nem hagy nyomot

A helyi közterület felügyelet gyakorlata szerint kutya oltási könyvét nem, de annak fotóját minden esetben (például telefonon befotózva) a gazdának (sétáltatónak) magánál kell hordania a gazdának, hiszen ez szolgálja a kutya azonosíthatóságát és ellenőrzését. 

Közösségi együttműködésen alapuló szabályok:

Ne engedje kutyáját a pórázon lévőhöz!

Flexi pórázon tartott kutyáját rögzítse fixen, ha idegen kutyát lát közeledni!

Ne engedje, hogy a kutya rongálja a környezetet!
Figyeljen oda, hogy kutyája ne ásson gödröt, mert az balesetveszélyes mások számára.
Ne engedje, hogy kutyája mások vagyontárgyát, házát, kertjét, virágait, valamint a járdát  összepiszkítsa.
Mások kertjébe, virágágyások közé ne engedje be kutyáját! 

Ne vigye kutyás közösségbe a tüzelő szuka kutyáját vagy fertőző beteg kutyáját! Konfliktus adódhat belőle, hiszen a tüzelő szukakutya szaga erős ösztönöket indít be más kutyákban, beteg kutyája pedig másokat is megfertőzhet.

Fél szemmel mindig a kutyáját figyelje! Így elkerülheti, hogy baj történjen vele vagy mással.

Ne engedje oda a kutyáját idegenekhez! Nem mindenki szereti a kutyákat, vagy esetleg fél tőlük. Különösen figyeljen oda a gyerekekre/idősekre. Nem minden kutya reagál jól a gyerekekre/idősekre, és nem minden gyerek/idős reagál jól a kutyákra. 

Kéretlenül ne engedje oda a kutyáját más kutyákhoz! A „Nem bánt”, „az enyém mindig barátságos” nem jelenti azt, hogy a másik kutya és gazda számára is rendben van az ismerkedés. Mindig kérdezze meg, hogy ismerkedhetnek-e a kutyák vagy sem!

Ha látja, hogy egy másik gazda és kutyája játszik/tanul/dolgozik, akkor ne zavarja meg őket! Ilyenkor sétáljon másfelé a kutyájával, vagy igyekezzen őket elkerülve játszani kutyájával. 

Játékával játszó, ivó/evő vagy dolgát végző kutyához ne engedje oda a kutyáját! Nem tudhatja, hogy milyen birtokló viselkedésű az adott eb, hogyan reagál.

Más kutyáját ne etesse és ne nevelje! Nem tudhatja, hogy milyen alapelvekkel neveli valaki a kutyáját, ahogy azt sem, hogy van-e bármilyen ételallergiája.

Az állatorvos és a kutyatréner egy szakma. Nem biztos, hogy ami önnél bevált, az a másiknál is be fog válni. Ha a másik kutyás komoly, konkrét helyzettel, betegséggel kapcsolatban kér tanácsot, bátran javasoljon inkább orvost vagy trénert maga helyett! 

Ne féljen tanulni, megismerni mások meglátásait! Ha behívják kutyáikat a közös játékból, akkor merje megkérdezni, hogy mi volt az az ok, probléma, amely miatt az odahívást szükségesnek tartotta.

Ne engedje a kutyáját olyan távolra, ahonnan már nem tudja visszahívni! Ebbe a távolságba azt is kalkulálja bele, hogy bármi felbukkanhat, ami mágnesként vonzza őt, akár macska, mókus, labda, ember, stb. Fontos, hogy a hívószava mindennél erősebb legyen!

Figyelje mások kutyájának a reakcióját is, ne csak a saját kutyáját! Addig játék a játék, amíg mindenki élvezi.

Kutyabarát helyre akkor térjen be, ha a kutyáját tudja kezelni! Ha ilyen helyre tér be (étterem, kávézó), akkor legyen mindig ön mellett pórázon a kutyája az asztal alatt vagy szék mellett, ne hagyja elkószálni, ne engedje ugatni, ne zavarja a többi vendéget, valamint az ott dolgozókat, és ne engedje be munkaterületre (pult mögé, konyhába)!

Vészhelyzetben igyekezzen segítséget nyújtani! Amennyiben két kutya verekedett össze, vagy emberre, különösen ha gyermekre támadt egy kutya (akkor is, ha az nem az Ön kutyája), azonnal avatkozzon közbe, ha módjában áll. 

Segíts más gazdiknak, ha bajba került a kutyájuk, vagy esetleg ők maguk kerültek bajba. 

Kutyafuttatóban, más kutyákkal játszva ezekre figyeljen: 

Ügyeljen arra, hogy ha az egyik gazda kihívja a kutyáját a játékból, akkor segítse a munkáját azzal, hogy ön is kihívja a sajátját!

Zárt kutyafuttatóba engedély nélkül ne lépjen be a kutyájával! Mindig kérdezze meg, hogy bemehet-e a kutyájával.

Ha beengedi a másik kutyást a futtatóba, akkor ön a kutyáját hívja el az ajtótól, hogy zavartalanul be tudjanak jönni.

Zárt kutyafuttatóba csak szájkosárral vidd be a kutyádat, ha hajlamos az agresszióra, illetve, ha mások is vannak bent. Ha mások is érkeznek, te távozz a kutyáddal. 

Figyelje mások kutyájának a reakcióját is, ne csak a saját kutyáját! Addig játék a játék, amíg mindenki élvezi.

Fontos jelzések: 

Piros hám: A segítő kutyák hordanak piros hámot. Ők ilyenkor dolgoznak, segítik a gazdájukat, ezért ne engedje oda a kutyáját, ne simogassa meg a segítő kutyát, ne terelje el a figyelmét a munkájáról.

Sárga jelzés (póráz, hám, szalag): A sárga jelzés arra való, hogy a gazda jelezze más gazdáknak, hogy a kutyájukhoz ne engedjenek oda más kutyát. Az alábbi okokból szokás ezt a jelzést használni: betegség, félelem, agresszió más kutyákkal szemben, rehabilitáció alatt álló kutya. Tartsa tiszteletben, és ne engedje oda a kutyáját, ha teheti, kerülje el őket!

 

Segítse Ön is a jobb együttélést a kutyások között, illetve a kutyások és nem kutyások között!

 

 

-Köszönjük az első kutyás etikett fórum résztvevőinek és az emailben javaslatot tevőknek a közös munkát, aminek eredményeként létrejött az etikett aktuális verziója. Köszönjük a szöveg utólagos plusz átnézését Bolyki Orsolyának és Kucsora Zitának.-