keresés:  

Beethoven Budán 2017 Kadenciaverseny


A Budavári Önkormányzat minden májusban megemlékezik Beethoven budavári fellépésének évfordulójáról, az idén 18. alkalommal megrendezett „Beethoven Budán 2017" fesztiválon a korábbinál több koncert várja a zenerajongókat május 3. és 7. között. A koncertsorozat keretében újra meghirdetésre került a kadenciaverseny, ebben az évben a fiatal hegedűművészek jelentkezését várják.

A kadenciaversenyre nevezni új, eddig nem publikált vagy előadott, a pályázó által komponált és előadott kadenciával lehet Beethoven: D-dúr hegedűverseny (op. 61) I., II. és III. tételéhez. Egy pályázó maximum három pályázatban vehet részt, minden pályázatot külön-külön, saját jeligével kell leadni. A szakmai zsűri tételenként választja ki a legjobb kadenciát, így három első helyezett születik. A Hegedűverseny egyes tételeihez született legjobb kadenciák díjazása egyenként 1000-1000 euró. Emellett a győztes pályázatok szerzői lehetőséget kapnak, hogy nagyzenekari kísérettel előadják a Hegedűverseny egy-egy tételét az általuk komponált kadenciával a Beethoven Budán 2017 nyitóhangversenyén, 2017. május 3-án este a Budai Várban.

A nyitóhangversenyen felcsendül emellett Beethoven ritkán hallható István király c. műve is a Budafoki Dohnányi Zenekar és a Purcell kórus előadásában, Hollerung Gábor vezényletével. Május 4-én Érdi Tamás zongoraestjén Beethoven és Liszt művei hangzanak el, a következő napon pedig Kelemen Barnabás, Maxim Rysanov és Kokas Dóra triója varázsolja el a közönséget Bach és Beethoven műveivel. A műfaji sokféleség a fesztiválon továbbra is fontos szempont, így a jazz-rajongók péntek este a Várkert Bazárban új, Beethoven-inspirálta kompozíciókkal ismerkedhetnek meg a Juhász Gábor Trió és Tálas Áron előadásában. Beethoven és Schubert dalainak világába május 6-án, szombaton Kolonits Klára szopránja és Ránki Fülöp zongorajátéka kalauzol el bennünket. Ugyanezen a napon a Vashegyi György vezette Orfeo Zenekar új sorozatot indít a Beethoven Budán fesztivál keretében: a tervek szerint a 2020-as jubileumi évig bemutatják Beethoven összes szimfóniáját. Ennek első állomásaként idén az I. (C-dúr) és a II. (D-dúr) szimfónia hangzik el.

Az 1800. május 7-i Beethoven-koncert évfordulójának emlékhangversenyén különleges ősbemutatóra kerül sor. Beethoven IX. szimfóniája - amelynek eredeti, 1824. évi ősbemutatója szintén éppen május 7-re esett - Szabó Balázs orgonaművész két orgonára és kórusra megálmodott átiratában csendül fel a Mátyás-templomban. Közreműködik Fassang László és Szabó Balázs (orgona), Kolonits Klára, Kun Ágnes Anna, Horváth István, Kovács István (ének) és a Nemzeti Énekkar, Antal Mátyás vezényletével. A koncert társrendezője a Filharmónia Magyarország.

Beczner Barbara szervező (beczner.barbara@budavar.hu ; +3620-280-6564)
További információ: http://www.beethovenbudan.hu

Részetes versenykiirás

A verseny eredménye

A konczertsorozat 2017. május3-7.-i programfüzete

lapozható műsorfüzet(külső forrás)

*A Budavári Önkormányzat a Kerületkártyával rendelkező kerületi polgárok számára a Beethoven Budán 2017 fesztivál koncertjegyeinek árából 10% kedvezményt biztosít, melyet a Kapisztrán téri Ügyfélszolgálati Irodán megvásárolt jegyek esetében vehetnek igénybe.